Wat oliebollen voor nieuwjaar zijn, is inmiddels de Vrijheidssoep voor Bevrijdingsdag geworden. Op 5 mei kunnen mensen door de hele provincie Utrecht aansluiten bij de Vrijheidsmaaltijden waar deze Vrijheidssoep wordt gegeten. Dit jaar is de chef van de Vrijheidssoep: Jet van Nieuwkerk!

Jet van Nieuwkerk schakelde voor het recept van de Vrijheidssoep de hulp in van haar oma Jeanne van Munster. Zij leerde haar koken, en – niet geheel toevallig – een van de eerste dingen die Jet van haar oma leerde maken, was soep! Nog op de ouderwetse manier met een roerzeef, herinnert ze zich. “We maakten altijd ‘soep van niks’, zo noemden we dat. We stopten er allemaal restjes in en die mocht ik dan door de zeef roeren. Als oma dan zei: ‘Stop, terug!’, moest ik de zeef terugdraaien. De soep was altijd heerlijk.”

Haar grootmoeder mag dan negentig zijn, maar de ingrediënten werden gewoon via Whatsapp bepaald: tomaten, prei en courgette bijvoorbeeld. Na een tijdje heen-en-weer geapp kwamen Jet en Jeanne tot het recept en was hun Vrijheidssoep geboren: het werd een minestronesoep. Hoe kon het eigenlijk ook anders: elke familieverjaardag staat er minestrone op het menu. Niet alleen de perfecte soep voor feestjes, maar ook om kliekjes op te maken, verzekert Jet. “Heb je in de koelkast nog een broccoli of bloemkool liggen, doe ‘m er dan absoluut bij. Oud brood over? Daar maak je croutons van! Ook heerlijk erbij: zelfgemaakte pesto.”
Zet die soeppan maar op het fornuis! Chef Jet van Nieuwkerk heeft dit jaar het recept gemaakt voor de Vrijheidssoep, zodat je zelf aan de slag kan. Deel op 5 mei een maaltijd met je buren, vrienden of familie en ga met elkaar in gesprek over Vrijheid. Wil je aansluiten bij een Vrijheidsmaaltijd? Bekijk hier alle locaties.