Hier is ie: het recept van de Vrijheidssoep 2025!
Vanaf vandaag is het recept van de Vrijheidssoep 2025 bekend! Chef Jet van Nieuwkerk schakelde daarvoor speciaal de hulp van haar oma Jeanne van Munster in die haar als kind leerde koken, niet geheel toevallig: Een van de eerste dingen die Jet van haar oma leerde maken, was soep. Nog op de ouderwetse manier met een roerzeef, herinnert ze zich. “We maakten altijd ‘soep van niks’, zo noemden we dat. We stopten er allemaal restjes in en die mocht ik dan door de zeef roeren. Als oma dan zei: ‘Stop, terug!’, moest ik de zeef terugdraaien. De soep was altijd heerlijk.” Haar grootmoeder mag dan negentig zijn, maar de ingrediënten werden gewoon via Whatsapp bepaald: tomaten, prei en courgette bijvoorbeeld. Na een tijdje heen-en-weer geapp kwamen Jet en Jeanne tot het recept en was hun Vrijheidssoep geboren: het werd een minestronesoep. Hoe kon het eigenlijk ook anders: elke familieverjaardag staat er minestrone op het menu. Niet alleen de perfecte soep voor feestjes, maar ook om kliekjes op te maken, verzekert Jet. “Heb je in de koelkast nog een broccoli of bloemkool liggen, doe ‘m er dan absoluut bij. Oud brood over? Daar maak je croutons van! Ook heerlijk erbij: zelfgemaakte pesto.”
Wat oliebollen voor nieuwjaar zijn, is inmiddels de Vrijheidssoep voor Bevrijdingsdag geworden. Op 5 mei kunnen mensen door de hele provincie Utrecht aansluiten bij de Vrijheidsmaaltijden waar deze Vrijheidssoep wordt gegeten. Dit jaar komen daar in het kader van 80 jaar vrijheid extra bijzondere maaltijden bij: op een unieke locatie, met een speciaal programma of met inspirerende gasten. Binnenkort maken we de locaties van de Vrijheidsmaaltijden bekend, houd www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl/vrijheidsmaaltijd in de gaten voor updates.