Bevrijdingsfestivals verenigen zich in nieuwe stichting

Geplaatst op 23 oktober 2024

De veertien Bevrijdingsfestivals zijn vanaf vandaag verenigd in één organisatie: de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland. De Stichting is formeel bij de notaris opgericht en werkt vanuit Utrecht.

De festivals zullen vanaf nu met één mond kunnen spreken op nationaal niveau, met de verschillende ministeries, andere landelijke organisaties die zich met herdenken en vieren van 4 en 5 mei bezighouden en de grotere bedrijven. In hun eigen gebied en in de relatie met hun eigen overheden, vrijwilligers, programma en sponsors blijven de veertien festivals ieder volstrekt autonoom.

De Stichting vormt als het ware de koepel boven de huidige festivals en is de uitdrukking van verdergaande professionalisering binnen de festivals, die in de afgelopen jaren steeds sterker zijn gaan samenwerken op het gebied van de uitwisseling van ideeën, ervaring, communicatie en programmering.

Een van de eerste vruchten van de samenwerking is het onderzoek dat consultancybureau Deloitte deze zomer heeft uitgevoerd naar het toekomstperspectief van de festivals. Deloitte concludeert dat intensievere samenwerking kan leiden tot versterking van de inhoud en verbetering van het exploitatiemodel van de festivals. Diverse festivals – die allen gratis toegankelijk zijn voor het publiek – hebben momenteel grote moeite het hoofd boven water te houden door oplopende kosten en regeldruk.

“Het wordt ook voor onze gesprekspartners een stuk gemakkelijker”, zegt Hans Laroes, voorlopig voorzitter van de stichting. “In het afgelopen jaar bijvoorbeeld moest het Rijk 14 afzonderlijke subsidie-overeenkomsten sluiten om ieder festival te helpen. Vanaf nu is er gewoon één aanspreekpunt. We gaan lean and mean opereren. Dat is des te belangrijk nu de festivals moeten vechten voor hun overleven. Een eenduidige, professionele maar kleine organisatie is daarbij heel belangrijk en een goed instrument.”

Het eerste bestuur dat ongeveer een jaar aanblijft om de stichting verder vorm te geven, bestaat uit vertegenwoordigers van de festivals zelf. Daarnaast vormen de 14 festivals gezamenlijk een Raad van Deelnemers.

De samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijft intensief.

De festivals zijn blij met de rol van notariskantoor Hermans & Schuttevaer uit Utrecht, dat kosteloos voor begeleiding, statuten en oprichtingsakte heeft gezorgd.

Het eerste bestuur van de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland bestaat uit:
Voorzitter: Hans Laroes (Bevrijdingsfestival Overijssel)
Secretaris: Frans van Dooremalen (Bevrijdingsfestival Noord-Brabant)
Penningmeester: Gérard Steenbergen (Bevrijdingsfestival Zuid-Holland)
Algemeen lid: Jarrel Beets (Bevrijdingsfestival Utrecht)
Algemeen lid: Jan Westerhof (Bevrijdingsfestival Gelderland)