1945 – Beleef dit digitaal hoorspel
Dit project is gemaakt door studenten van HKU – richting Ad Design Digital Media, leerjaar 1
Het product ’1945’ is een digitaal hoorspel waarin de speler wordt meegenomen in het fictieve verhaal van ‘oma Jannie’ (o.a. geïnspireerd door het boek ‘De Schuilplaats’; autobiografie van Corrie Ten Boom). Op basis van hoe de speler het spel heeft gespeeld, krijgt deze een bijhorende eindboodschap te zien. Hierdoor kan de speler op een interactieve manier, zowel de vreugde als verdriet kant van het aangrijpende thema ‘onderduiken’ beleven.
Het doel
Door middel van dit spel willen wij dat de spelers meer waardering krijgen voor hun vrijheid. Onderduiken is niet alleen een situatie van vroeger. Zelfs nu zijn er veel oorlogsgebieden waar mensen niet in vrijheid kunnen leven. Dus leef je vrijheid.
Ontwerpproces
Voor dit multidisciplinair groepsproject was het belangrijk om samen een goede planning te maken. Wij hadden namelijk 10 weken om dit product te realiseren. Om inspiratie op te doen voor ons concept en storyline, zijn wij naar het Corrie Ten Boomhuis en het Utrechts Archief gegaan. Tijdens ons onderzoek kwamen wij op het idee om een ‘panic room’ te maken. Op locatie wilden wij gebruik maken van projection mapping en sensoren. Vanwege de ‘intelligente lockdown’ was het niet meer mogelijk om een fysieke beleving neer te zetten. Vandaar dat wij de vertaalslag hebben gemaakt naar een digitaal hoorspel. In plaats van projection mapping en gebruik van sensoren, zijn wij overgestapt naar programmeren van een spel in Processing. De visuele beelden van de kamer hebben wij gemaakt in Roomstyler en de audio van de stemmen hebben wij zelf opgenomen.
Afgebeeld v.l.n.r: Dennis Buis, Jeanine Damen, J. Pham, Kimberley van Dijk
Het team
Dennis Buis | 23 jaar
Ik was verantwoordelijk voor de ‘art direction’ van het project en overzag de vormgeving van het project. Mijn taak was om de ‘look and feel’ van de beleving zo goed mogelijk te laten overbrengen.
Jeanine Damen | 23 jaar
Voor ons hoorspel was ik verantwoordelijk voor de vormgeving en het editen van de audio. Daarnaast hield ik de communicatie naar de bedrijven en docenten bij. Voor meer informatie over mij verwijs ik je naar mijn LinkedIn pagina.
J. Pham
In dit project was ik verantwoordelijk voor het technische aspect. Mijn taak was om het spel in elkaar te zetten, dus ik was vooral bezig met programmeren.
Kimberley van Dijk
Tijdens dit werkproces heb ik mij voornamelijk gericht op ‘procesbewaking’ vanuit een ‘creative director’ rol. Dit deed ik o.a. door feedback te geven en in gesprek te blijven met zowel ons team als de klant. (Taken: concept, audio, vormgeving en projectmanagement).